Getest tijdens Tournée Minérale: alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn

Zo’n 105.000 mensen hebben deze maand hun alcoholconsumptie aan de kant gezet tijdens de tweede editie van Tournée Minérale. Tijdens februari zonder alcohol, een initiatief van Stichting tegen Kanker en De Drugslijn, staan mensen stil bij de verschillende voordelen van zo’n alcoholvrije maand. De ene doet het voor meer energie, een ander voor een gezonder gewicht of een stralender uiterlijk. Naast de meer persoonlijke baat, wordt ook geld ingezameld voor kankeronderzoek.

Ook wij besloten dit jaar mee te doen. Enerzijds voor de verschillende voordelen die het met zich meebrengt en anderzijds omdat wij het helemaal niet erg vinden om 28 dagen geen alcohol te drinken. Wel leek het ons leuk om deze actie te gebruiken om nieuwe alcoholvrije drankjes te ontdekken. En zo ruilden we de populaire virgin mojito in voor alcoholvrije wijn.

Het klinkt logisch, maar alcoholvrije wijn is gewoon wijn zonder alcohol. Dit houdt in dat het op dezelfde manier geproduceerd wordt als klassieke wijn. Op het einde van het productieproces wordt de alcohol dan onttrokken via een vacuumtechniek. Het kan wel zijn dat er toch nog tot 0,5% alcohol in de drank zit, wat wettelijk het maximum is in Europa om onder de noemer ‘alcoholvrij’ te vallen.

Ondanks het ontbreken van de body die alcohol geeft aan wijn, zou de alcoholvrije variant een ideaal alternatief zijn omdat alle smaakstoffen in de wijn blijven zitten. Overtuigend genoeg om het zelf te proeven dachten wij.

We kozen voor een witte Vintense Chardonnay, een rode Night Orient Merlot en een Night Orient rosé.

  • Prijsklasse: tussen €5-€7 per fles.

Verdict: wij zijn niet overtuigd. Bij het openen van de fles lijken de aroma’s dezelfde als die van normale wijn maar waar is anders. De eerste slok rode wijn is zoet maar eindigt met een artificieel nasmaakje. De witte wijn smaakt al iets beter maar verder dan twee slokken komen we niet. De fles rosé laten we een aantal dagen in de koelkast staan zodat hij goed gekoeld is. Uiteindelijk blijkt het de beste van de drie te zijn. Maar nog steeds geraken we niet verder dan een aantal slokjes. Wij houden het dus bij water en mocktails tijdens Tournée Minérale.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s